top of page

Kosten hypotheekgarantie omlaag

Bijgewerkt op: 14 okt. 2021

Een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie wordt in 2022 goedkoper. De kosten die je voor een NHG-hypotheek moet betalen, gaan omlaag. Nu betaal je nog 0,7% van het geleende bedrag, in 2022 is dat 0,6%..Volgend jaar mag je ook € 30.000 meer lenen dan dit jaar. De zogenoemde kostengrens voor een hypotheek met NHG gaat van € 325.000 naar € 355.000.


Gemiddelde huizenprijs

Elk jaar wordt het maximale bedrag dat je met hypotheekgarantie kunt lenen opnieuw vastgesteld. Toch ligt het nieuwe maximum een flink stuk onder de gemiddelde huizenprijs. Die bedraagt inmiddels ruim € 400.000. De huizenprijs is in een jaar tijd (tussen augustus 2020 en augustus 2021) met bijna 18 procent gestegen, zo wijzen cijfers van het CBS en het Kadaster uit.


Berekening

Het verschil tussen de gemiddelde huizenprijs en de kostengrens van NHG heeft te maken met de manier waarop de maximale NHG-hypotheek wordt berekend. Dat bedrag is gebaseerd op de gemiddelde koopsom van de laatste 27 maanden tot augustus 2021. Hier komt nog een toeslag van 4% bovenop.


Twee keer per jaar?

Maar nu de prijsstijgingen – zeker in het afgelopen jaar – de pan uit rijzen, stijgt de maximale NHG-lening niet zo hard als de marktprijzen. Reden voor Vereniging Eigen Huis om te pleiten om de kostengrens twee keer per jaar vast te stellen. Op die manier zou de aansluiting tussen NHG en de markt beter worden.


Meer informatie

Heb je een vraag over dit artikel? Ben je van plan om een hypotheek af te sluiten en vraag je je af of je niet beter tot volgend jaar kunt wachten? Neem dan even contact met me op. Als specialist op het gebied van hypotheken help ik je graag verder.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page